house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-01
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-02
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-03
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-04
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-05
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-06
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-07
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-08
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-09
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-10
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-11
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-12
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-13
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-14
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-15
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-16
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-17
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-18
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-19
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-20
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-21
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-22
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-23
house-in-san-prudencio-norte-plan-and-design-by-patxi-cortazar-24

House in San Prudencio Norte Design by Patxi Cortazar

Architectural studio Patxi Cortazar completed design a two-story private home where the main living space is formed on the first floor. Front of the house is made of limestone with elements of black zinc. On the second floor there is only a small studio and a guest bedroom with bath.

The plot has a sloping ground in the north-south direction, so the building is located to the north of the plot, freeing up as much space as possible towards the south. The project reflects a fragmented architecture in a composition of several volumes, with flat or inclined roofs, depending on their orientation and the areas they cover. The elevator, attached to the chimneys, formalizes the tallest and most slender volume due to its functional requirements, which is emphasized by fitting the rest of the volumes around it. The building is clad in white limestone and black zinc in the inclined volumes. The orientation of daytime spaces is to the south, and nocturnal spaces are oriented to the north and east.

The building has been designed with eco-design criteria. We evaluated environmental aspects and defined actions to achieve the objectives, later verifying their compliance. The building’s HVAC system is designed through a geothermal heat pump with underfloor heating and cooling. Mechanical ventilation is available with heat recovery. Openings have sun screens, with different characteristics according to their orientation. The materials used have certificates of sustainability, and most of them are recyclable.

House plan and design: Patxi Cortazar
Location: Victoria-Gasteiz, Spain
Project area: 450 sqm
Project year: 2012
Photographs: César San Millán

Comments are closed.